perjantai 24. huhtikuuta 2015

Palstan henkiinherättäminen alkaa

Olen ehtinyt palstalle kevättöihin nyt yhteensä kolme kertaa kevään aikana. 

Ensimmäisellä kerralla kävin vain istuttamassa uudelleen syksyllä maasta kaivamani raparperijuurakon paloja. Syksyllä palstaa raivatessa en tunnistanut juurakkoa raparperiksi ja kaivoin surutta ylös. Kun ensimmäistä kertaa talven jälkeen kävin pikaisesti palstalla, huomasin, että roskakasaan heittämäni juurakon lohkot olivat sinnikkäästi alkaneet versoa. Niinpä sitten istutin palat raparperille varaamaani nurkkaukseen. Saa nähdä lähtevätkö vielä kunnolla eloon vietettyään talven vain roskakasassa. 

Kun olin tämän ensimmäisen istutustyön saanut tehtyä, havahduin huomaamaan että raparperia palstalla kasvaa useammassakin paikassa. Yksi oli rajojen ulkopuolella, sen taidan kaivaa kyllä pois, mutta toiselta laidalta löytyi näin terhakas yksilö.



Juurakon paloista istuttamani tässä alla on kyllä aika lailla vaatimattomampi:


Kevään tärkein työ palstalla on raivata alaa rikkaruohoilta hyötykäyttöön. Syksyllä ennätin kääntää osan maasta, mutta tuolloin ei aika riittänyt maan puhdistamiseen. Niinpä kevätpuuhat ovatkin edenneet melko hitaasti. Toista kertaa palstallatöissä ollessani ehdin kääntää ja puhdistaa palstan kahdelle laidalle sijoittuvat pitkät ja kapeat  penkit; pitkä kukkapenkki sekä päätyyn penkit parkalle, maa-artisokalle ja muille korkeille. Nämä penkit edustavat edelleen aika pientä osaa palstan pinta-alasta siis.


Töitä siis riittää ennen kuin varsinaisiin kasvatuksiin pääsee ulkona käsiksi. Mutta tyytyväisyys on kyllä läsinkosketeltavaa, kun valmista tulee.


Rikkaruoho- ja juurikasakin konkreettisesti osoittaa että jotain on tullut tehtyä.


Viikolla ehdin vielä kolmannen kerran jatkaa kääntöpuuhia niin että reunojen lisäksi ensimmäinen neljästä vuoroviljelypenkeistäni tuli valmiiksi. Nyt keskitytään tässä välissä viettämään lasten syntymäpäiviä, toivottavasti sunnuntaina pääsen taas jatkamaan ja toinenkin penkki tulisi valmiiksi. Ensi viikon olen lomalla, ja kappas, juuri sopivasti lomaa kevättöille!

Käynnissä on myös ankara pohdinta siitä, mitä maanparannustoimia palsta mahtaa vaatia. Ostoslistalla olis tällä hetkellä hevonkakkakompostia, multaa ja ehkä vähän turvetta. Mutta kuinka paljon? Minkä verran sitä pollen parasta pitäisi laittaa kuuden neliön kurpitsa- ja kaalimaahan? Jos haluaa lisätä savimaan multavuutta, niin voiko sinne kipata vain mustaa multaa, ja kuinka monta säkkiä tuo mainittu kuusi neliötä vaatisi, jotta vaikutus näkyisi jossain? Tulkitsenko oikein, että savimaahan kannattaisi kipata turvetta ja hiekkaa parsavakojen pohjalle. Mistä saa hiekkaa jos ei tarvi koko hiekkakuormaa? Ja ostokset on tehtävä niin, että kuljetus onnistuu auton takakontissa (ja autokin pysyy kohtuullisen siistinä). Näillä teemoilla jatketaan palstan perustamista ensi viikolla.










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro vinkki, osoita myötätuntoa tai jätä muuten vain puumerkki käynnistäsi.