tiistai 2. kesäkuuta 2015

Taimia pihalla ja pellolla

Pari kuukautta olemme eläneet sulassa sovussa erinäisten taimien kanssa. Lapset ovat osoittaneet hämmästyttävää kunnoitusta kasvatuksilleni, eikä ainoataakaan taimipöytää ole kipattu nurin olohuoneen valkoiselle matolle, taimia ei ole latvottu oma-aloitteisesti eikä edes nypitty mullasta.

Nyt taimet ovat muuttaneet. Eivät ehkä kaikki aivan pysyvästi vaan suuri osa on vielä ruukuissaan pihalla ja halllan uhatessa tulevat vielä takaisin sisälle. Reilun viikon olen kuitenkin antanut taimien olla pihalla yötä päivää. Huonekalut ovat siis saaneet palata normaaleille paikoilleen, eikä naapurienkaan tarvi enää ihmetellä kelmeää valonkajoa, joka iltakaudet on loistanut ikkunastamme.

Ensimmäiset muutot pihalta palstallekin on suoritettu. En tiedä, tuliko virhearviointeja, mutta krassin ja tsinnian taimet pääsivät pellolle ensimmäisinä. Seuraavana seurasivat ruohosipuli, vihersipuli ja kiinansipuli. Vihersipulin selviäminen muutosta näyttää vielä vähän epävarmalta.

Viikonloppuna urakoin kurpitsateltan ja kaalimaan parissa. Perustin harsotunnelin kahdelle kurpitsalle (lajike Jack be Little), yhdelle myskikurpitsalle (Waltham) sekä kahdelle kesäkurpitsalle (Nimba ja Eight Balls). Kaalimaalle harsomajaan pääsivät suippokaalit (5 kpl), yksi pienen pieni savoijin kaalin taimi (jos vielä sekään, pelkät sirkkalehdet) jonka lisäksi kylvin vielä muutaman lisää. Parsakaaleja kaalimaahan muutti yhteensä yhdeksän (3x Healthy Option F1, 3x Stem ja 3x Purple Sprouthin). Vielä neljä mustakaalia/palmukaalia (2x Black Magid ja 2x Nero di Toscana) ja kahta tainta varten tehty kylvös lehtikaalia. Kaalimaalle piti päätyä myös kääpiösamettiruusut, mutta muistin ne vasta kun olin saanut harsot aseteltua, joten ne tulivat takaisin kotiin odottamaan seuraavaa palstavierailua.

Näiden lisäksi "yrttimaata" rajaamaan iisopin taimet, yrttimaan kulmalle laukkaa ja toiselle nurkalle laventeli (ihan taimena ostettu, omat on edelleen noin sentin mittaisia pelkkien sirkkalehtien mittaan kasvaneita). 

Ensimmäinen sato on myös korvattu, olimme lasten kanssa kaikki aivan yllättyneitä kun retiisit olivat yhtäkkiä pullistuneet komeiksi palloiksi. Voi kuinka hauskaa olikaan aloittaa palstakäynti istumalla laatikon kannelle maistelemaan itse kasvatettuja herkkuja (kaksi kolmesta ei kyllä suuremmin pitänyt retiisin mausta, mutta se ei iloa vähentänyt).

Koska en kuitenkaan ole saanut pidettyä kameraa mukana - ja koska palstalla ei edelleenkään ole oikein mitään kuvaamisen kestävää - tässä muutama taimikuva ensin muutaman viikon takaa ja lopussa pari ajankohtaisempaa. Ovatpa nämä ensimmäiset pieniä ja suloisia.

Tomaatit kylvöruukuissaan odottamassa istutusta isompaan ja syvempään. Hyvä että satuin juuri tätä ennen bongaamaan ohjeen, jonka mukaan tomaatit tulee istuttaa ensimmäisiä lehtiä myöten aiempaa syvempään. 




Tässä edelliset uusissa asumuksissaan. Näissä majailevat edelleen, isompien ruukkujen hankinta taitaa pian olla kyllä ajankohtaista.



Tässä mm. punaväriminttua, meiramia, salviaa, lamopinaattia ja kreikanmäkimeiramia.



Mansikkakoisot toukokuun puolivälissä.


Tsinnioita ja punapäivänkakkaraa

Tuoksuherneitä

Iisoppi

Ja tässä samoja tyyppejä pitkin pihaa


Parsakaali, suippokaalit ja mustakaalit pääsivät jo pellolle. Tässä mukaan menossa myös samettikukkia, mutta ne unohdin istuttaa ja päädyin kantamaan takaisin kotiin.

Tomaatit ovat saaneet jo vähän kokoa. Aurinko on myös päässyt polttelemaan lehtiä.

Mansikkakoiso on jo ihan komea. Myös tämä on tainnut altistua vähän auringolle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro vinkki, osoita myötätuntoa tai jätä muuten vain puumerkki käynnistäsi.