keskiviikko 20. huhtikuuta 2016

Kaiken mitä osaan

Yhden vuoden palstaviljelykokemuksellani en ole vielä siinä asemassa, että suuremmin pystyisin jakamaan oppeja muille.  Tämänkin kauden ajan tulen kirjoittamaan vain omia muistiinpanoja kokemuksistani ja tallentamaan tunnelmia harrastuksen tiimoilta.


Voin kuitenkin kertoa, mistä olen oppinut kaiken sen, mitä toistaiseksi osaan.


Puolitoista vuotta sitten saadessani tiedon vapautuneesta palstasta olin täysi puutarhaummikko. En tiennyt maanparannuksesta, maalajeista,  lannoituksesta tai kateviljelystä. Olen kyllä kasvanut maalla, ja kotonani viljeltiin omiksi tarpeiksi perunat, sipulit ja mansikat. Muistan myös äidin kasvimaalla olleen ainakin joskus parsakaalia ja kyssäkaalia. Loppukesästä pakastettiin valtavat puntit tilliä ja persiljaa. Sadonkorjuun ohella minulla ei kuitenkaan ole mitään muistikuvia kasvimaan hoidosta. Vanhempani eivät kai koskaan olleet siitä mitenkään innoissaan, luulenpa melkein että kyseessä oli äidilleni pakollinen paha - maalla asuessa asiaan kuuluu hoitaa kasvimaalta - vähän niin kuin yksi kotityö monen muun joukossa. Niinpä voi sanoa että mitään lapsuudesta peräisin olevia puutarhuritaitoja ei minulla lähtötilanteessa ollut. Parvekkeella olen kasvatellut kesäkukkia aina silloin tällöin.


Olen melko teoreettinen ihminen ja tykkään lähestyä asioita tiedon hankkimisen kautta. Siispä  heti palstauutisen kuultuani, ennen kuin oli edes palstaa käynyt katsastamassa, suuntasin kirjastoon.




Talven mittaan tyhjensi lähikirjaston hyllyt useaan kertaan puutarhakirjoista, ja opin kaikenlaista uutta. Yksi opas oli kuitenkin ylivoimaisesti ylitse muiden. 


Juurikaan liioittelematta voin todeta, että kaiken minkä osaan, olen oppinut Lena Israellssonilta!




Israelssonin kirja Keittiöpuutarhuri on varsin perusteellinen opas luonnonmukaisen viljelyn saloihin. Kirja alkaa johdannolla keittiöpuutarhan sommitteluun. Opin täältä mm. sanan potager, jota olenkin sen jälkeen käyttänyt kasvimaasta - tai kasvimaasuunnitelmista - puhuessani ihan kuin tuntisin asiaa enemmänkin. 


Varsinaiseen asiaan päästään tunnelmaa nostattavan johdattelun jälkeen, kun Israelsson käy läpi viljelyn perusasioita. Maalajeista, erilaisten maiden parantamisesta, erilaisista keittiöpuutarhaan sopivista viljelytavoista, kompostista, viherlannoituksesta, kasvivuorottelusta, lannoituksesta ja taimikasvatuksesta annetaan selkeät perustiedot, joihin voi helposti palata silloin kun tieto on ajankohtainen. 







Kirjassa kerrotaan myös perusjuttuja kasvihuoneesta, lava- ja ruukkuviljelystä ja annetaan vinkkejä omien siemenien keräämiseen.

Hieman yli puolet kirjasta on varattu kasvilajien esittelyyn. Tämä lajikohtainen viljelyohjeisto on laajin, mihin olen törmännyt puutarhakirjoissa. Ohjeet ovat melko täsmälliset ja harvinaisempiakin kasveja on esitelty. Mukana ovat perus kasvimaakasvit, yrtit sekä lopussa lyhyesti marjapensaat. 

Erityisesti tämä hieman harvinaisempien lajien esittely on yksi tämän kirjan vahvuuksista. Itse innostuin hankkimaan kirjan innoittamana mm. ilmasipulin istukkaita, vihannesportulakkaa, tarhamaltsaa, veripeippiä ja latva-artisokkaa! 










Keittiöpuutarhuri oli minulla jemmassa koko viime kevään. Pääkaupunkiseudun kirjastoissa ei kysyntää kirjalle ollut varauksiin asti, joten sain uusittua lainaani uudelleen ja uudelleen. Näin saatoin palata koko kevään ja kesän ajan tähän käsikirjakseni muodostuneeseen tietopakettiin. Loppukesästä kirja oli kuitenkin pakko palauttaa. Niin käy kirjastokirjoille ennemmin tai myöhemmin.





Keittiöpuutarhurin painos on valitettavasti myyty loppuun, joten kirjasto on ainut varma vaihtoehto saada kirja käsiinsä. Minulla kävi kuitenkin viime talvena melkoinen onni ja tuuri. Taas kerran googlettelin kirjaa siinä toivossa että se olisi jonkin nettiantikvariaatin valikoimissa. Ja kuinka ollakaan, Torissa kirjasta oli myynnissä yksi kappale! Kiitos vain Sadulle Vuosaareen, joka oli päättänyt tyhjentää kirjahyllyään ja halusi laittaa kirjan kiertoon. Harvoin olen ollut näin onnellinen kirjaostoksesta!





2 kommenttia:

  1. Hienoa että sait haluamasi kirjan. On kiva kun löytää tuollaisen opuksen josta oikeasti on apua.

    VastaaPoista

Kerro vinkki, osoita myötätuntoa tai jätä muuten vain puumerkki käynnistäsi.