sunnuntai 12. kesäkuuta 2016

Kohopenkki kurpitsoille

Salkopapujen lisäksi viime viikonlopun suorituksista täytyy vielä esitellä upouusi ja hieno kurpitsapenkkini. "Jouduin" nimittäin aivan yllättäin kohopenkin rakennuspuuhiin. Palstanaapurini oli tilannut hevostallilta lantakuorman, ja siitä liikeni useampi kottikärryllinen minullekin ihan vain osan kuljetuskustannuksista maksamalla. Lanta ei ollut kompostoitua, vaan vasta prosessin alkuvaiheessa (palanutta? palavaa?). Suoraan lannoitteeksi sitä ei siis voi käyttää.



Päätinkin suurimmaksi osin haudata lannan maan sisään kompostoitumaan ja antamaan lämpöä sitä eniten tarvitseville. Päätin että suurin lämmönkaipuu olisi kurpitsoilla, artisokalla, tomaatilla ja kurkulla. Aloitin suurimmasta urakasta, eli kurpitsojen lämpöpenkistä.


En tietenkään ehtinyt tarkastaa kohopenkin rakentamisen ohjeita, vaan kasasin mutu-meiningillä penkin. Aluksi kaivoin koko penkin kokoisen kuopan ja kävin jemmaamassa metsänreunasta kunnon kasan risuja.




Kuopan pohjalle nakkasin risut.




Risujen päälle kasasin kerroksen vihreää.




Vihreän päälle sitten kunnon kerros lantaa.




Kuopan kaivuussa sivuun siirretyt mullat takaisin penkkiin, ja sekaan myös hieman ostomultaa. Penkistä ei tullut ihan niin korkea kuin olin kuvitellut, mutta aivan selvästi se on kuitenkin kohollaan. Kuva on hieman sumuinen, johtuen siitä, että kello alkoi olla yksitoista kun penkinrakennuspuuhissa tähän asti oli edetty. Valo ei siis puhelimen kameralle enää oikein riittänyt. Tältä se kuitenkin näytti.




Seuraavana päivänä jatkoin ja istutin taimet. Penkkiin tuli kolme kurpitsaa, yksi Jack Be Little, joka tekee pieniä kurpitsoja, yksi Marina di Chioggia sekä jättikurpitsä Centenaar. Penkkiin istutin myös yhden tomaatin, lajikkeena Sungold, sekä reunaan neljä varsiselleriä. Kesän mittaan sitten näkee, valtaavatko kurpitsat penkin reunoja myöten vai mahtuvatko tomaatti ja sellerit kasvamaan.





Osan lannasta laitoin viime vuotiseen kompostiin, kaivoin keskelle lämpöpanokseksi. Tämän kompostin pinnalle tyhjensin lisäksi yhden ostomultapussin ja istutin siihen myskikurpitsa Walthamin taimen. Katoin pinnan vielä oljilla ja laitoin harsonkin päälle. Nyt pitäisi ainakin olla lämpimät oltavat. (Kuva postauksen ensimmäisenä)

Tänään kaivoin toisen kohopenkkini, tällä kertaa tosin tein kaivannon vain penkin keskelle, alle puolen metrin levyisenä. Sinne kasasin vastaavasti ensin risuja, sitten vihreää ja sen päälle lantaa. Penkki on palstan toisella laidalla, noin kolme metriä ojan vierustaa. Tähän ajattelin laittaa latva-artisokat (4 kpl), tomaattia Outdoor Girl (3 kpl) ja avomaankurkkua (2 kpl). Tomaatille ja kurkulle viritän samanlaisen tukirakennelman, jonka tein salkopavuille. Täytyy varmaan vielä kokeilla, saako rakennelmaan kiinnitettyä harsot lämmittämään ja antamaan tuulensuojaa.

Kohopenkkien jälkeen lantaa oli vielä sen verran jäljellä, että sain siitä kerroksen tämän vuotiseen kompostiin. Ravinteikasta multaa pitäisi siis olla tiedossa tuleville vuosille niin komposteissa kuin maan allakin.


1 kommentti:

  1. Oletkin ollut ahkera. Hieno penkki siitä tuli. Lantaa on todellakin hyvä laittaa kompostin joukkoon, varmasti jo ensi kesänä on tiedossa ravinteikasta multaa. - Mukavaa sunnuntaita!

    VastaaPoista

Kerro vinkki, osoita myötätuntoa tai jätä muuten vain puumerkki käynnistäsi.