perjantai 10. kesäkuuta 2016

Salkoja pavuille

Nyt ollaan maagisessa kesäkuun kymmenennessä, mikä ainakin Etelä-Suomessa pitäisi tarkoittaa sitä, että hallanaratkin kasvit voi istuttaa avomaalle ja kylvöt hieman lämpimämpää maata vaativille kasveille voi nyt tehdä. Minulla ei kuitenkaan ole vielä edes maa muokattuna koko kasvimaan alalta. Nyt olisi siis aika ottaa loppukiri, sillä kohta pitäisi jo aloittaa rikkaruohokierros ensimmäiseksi kylvetyistä porkkana- ja salaattipenkeistä. En kuitenkaan sitä aloita, ennen kuin loputkin taimet ja siemenet ovat maassa. Jotain tärkeysjärjestystä tässä sentään täytyy yrittää noudattaa.

Viime viikonloppuna, uhkarohkeasti viikkoa ennen tätä rajapyykkipäivämäärää, istutin kuitenkin esikasvatetut pavut palstalleni. Pitkään mietin, millaiset tuet salkopavuille perustaisin. Viime vuonna kasvatin ruusupapua kahdessa harjaterästangoista tehdyssä "pyramidissa" (tai ehkä tetrassa, pyramidissa pitäisi kai olla neljä sivua, näissä oli kolme...). Harjateräkseen päädyin lopulta myös papupenkin kohdalla. Salkopapuja minulla ei aiemmin ole ollutkaan, joten nyt menee testaukseen kahdeksasta kaksimetrisestä terästangosta sekä naruista ja rautalangasta kyhätty tukirakennelma. Ihan hienolta se ainakin omiin silmiini näytti, kun vihdoin sain sen pystytettyä.



Harjaterästangot pystytin pareittain ja kiinnitin rautalangalla. Nostin ristikkäin kiinnitettyjen tankoparien päälle vielä poikittain yhden lyhyemmän tangon pitämään rakennelmaa ryhdissä. Tankoparien väliin viritin vielä juuttinarusta lisätuet, jotka kiinnitin alhaalla tuen alareunaan tankojen väliin vetämääni rautalankaan. Rakennelma koostuu siis yhteensä 14 erillisestä tuesta joiden ympärille pavunvarret voivat kiertyä.



Taimia minulla oli kahta lajiketta, lilaan vivahtavaa Blauhildeä sekä keltaista Neckargoldia. Blauhildet olivat ehtineet kasvaa huomattavasti isommiksi, vaikka samaan aikaan olin molemmat kylväneet. Neckargoldit olivat tosin olleet liian pienissä ruukuissa, mikä voi selittää hitaamman kasvun. Taimia istutin kaksi jokaista erillistä tukea (terästanko tai naru) kohden. Blauhildet sai jo kierrettyä hyvin tuen ympärille, pienempiä Neckargoldeja täytyy varmasti auttaa löytämään tuki kunhan taimet hieman kasvavat.





Papupenkkiin istutin myös esikasvatetut pensaspavun taimet, Purple Teepee sekä Borlotto Linqua di Fuocco Nano (piti luntata...). Keskelle ruutua olin jo aiemmin kylvänyt Härkäpapuja, Kontua sekä Threefold Whitea. Tarkoitus on nyt heti tänä viikonloppuna kylvää loput pensaspavut, eli lisää kahta edellä mainitsemaani sekä yhtä vihreää, jonka nimeä en nyt kuitenkaan muista.




Tälle viikonlopulle onkin varsin pitkä työlista. Tomaattien, artisokkien ja kurkun, kesäkurpitoiden sekä kaalien penkit pitäisi vielä tehdä, osa maahan joka oli viime vuonna viljelemättä ja jopa käytävänä, kun penkkien paikat tänä vuonna ruutusuunnitelmani mukaan ovat hieman eri kohdissa kuin viime vuonna. Tämä onkin suurin jäljellä oleva työ, yhteensä kolme vajaa kolmemetristä ja reilun metrin levyistä penkkiä. Pienemmällä muokkauksella pääsee herne-, lehtivihannes- ja punajuuriruutujen kanssa, jotka on kyllä kertaalleen keväällä käännetty, ja vaativat vain putsaamisen rikoista ja ehkä hieman lisämultaa. Kylvettävä on papujen lisäksi punajuuret, lisäkylvöt porkkanasta, nauriista ja retiisistä sekä herneet. Salaattiruutua täytyy myös hieman tutkailla ja tehdä uusintakylvöjä itämättä jääneiden paikalle. Lisäksi ajattelin istuttaa lehtivihannesruudun taimet, joihin lasken kuuluvaksi lamopinaatin, mangoldin, purjon, fenkolin ja varsisellerin. Lehtivihannesruutuun kylvän lisäksi punasikuria ja sellerikaalia. Kyssäkaalin päätin sijoittaa juurespenkkiin ja lantusta olen kasvattanut taimia, joten kylvöjen lisäksi juureksia täytyy myös istuttaa. 

Kun kaikki hyötykasvit ovat paikoillaan, odottaa vielä palstan etureunan noin metrin levyinen kaistale, joka on tiukkaa voikukka- ja rönsyleinikkimattoa. Etureunaan tulee kukkapenkkejä, ja esikasvattamani kesäkukat ja perennat pääsevätkin sitten viimeisenä multiin. Näihin kukkapenkkeihin en aio yrittääkään mitään kylvää, sillä niiden arvioitu valmistumisaika on ehkä jossain kesäkuun viimeisen viikon paikkeilla. Sen rikkaruohokierroksen jälkeen siis.



2 kommenttia:

  1. Hei Päivikki. Blogissani on sinulle haaste.
    http://pihakuiskaajanpuutarha.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee, tämä on ensimmäinen blogihaasteeni! Pitää heti mennä tutustumaan ja selvittää, mitä sitten pitää tehdä :) Kiitos vaan!

      Poista

Kerro vinkki, osoita myötätuntoa tai jätä muuten vain puumerkki käynnistäsi.